Alla inlägg den 13 september 2009

Av Lundqvist - 13 september 2009 20:00

Det har varit en magisk helg. Det är dessa helger som förgyllen livet och som jag brukar kalla för livskvalitet.  Det finns alldeles säkert annat som kan klassas som livskvalitet men den här är bra.


Som ni troligtvis vet så var det till slut dax för vår inplanerade resa på Göta Kanal. Jag har under många år önskat att få göra detta och när tillfället äntligen kom så undrar man, varför inte tidigare.


Det är jättesvårt att återge en resa med ord så därför ska ni få ta del av resan med hjälp att bilder och ord.

Tror ni får en känsla av närhet.


Håll till godo.


  

Våran resa startade i Motala och skulle slussa oss igenom 5 slussar innan vi kom fram till sjön Boren och målet Borensberg. Där blev det en paus på 30 minuter innan resan gick tillbaka till Motala.

 

  

Jag måste säga att jag är imponerad av denna sanna uppfinnare.

Baltzar von Platen som kom på idén att transportera sig via slussar. Vår guide under resan berättade att det var inte lätt alla gånger att få köpa marken från bönderna men han hade bra medhjälpare som talade om för böderna: "Det är klart att du ska sälja till Baltzar. Det förstår du väl att ingen kan färdas med båt i uppförs-  backe. Så du kommer snart få tillbaka marken" Men icke sa nicke. Baltzar lyckades med sitt projekt.

Under hans porträtt står det: "Du kan vad du vill, och när Du säger Du kan inte så vill Du inte."

 

 

 

  

Här har vi båten "Kung Sverker" som ska ta oss med på resan.

 

 

Här nedan några fina bilder från vår kanal resa:

          


     

Här är vi på gång att ta oss ned de 5 trapporna. Man måste säga att det är imponerade. Långt där ner ser man sjön Boren och varje slusstrappa tar oss 3 meter ned eller upp.


Under resan så blev det många fin ögonblick. Vilen miljö att bo i.

      



    

För att hedra min nya idol så måste alla som passerar von Platens grav tuta, vilket betyder tur och lycka till på färden.

 

  

Under resan över Boren så blev vi serverade en riktigt god lunch. När lunchen var avslutad så gick vi iland i Borensberg och tittade på denna lilla ort. Vi fick även tillfälle att se den betydligt större båten Diana som går mellan Stockholm och Göteborg. Resan tar c:a 6 dygn och det känner man väl att det kan vara lite väl mycket av det goda. Det var dock en mycket fin båt.


  

En imponerade bild eller vad säger ni? Vi ska precis starta vår uppslussning och Diana är 4 slussar ovanför oss. Det känns riktigt häftigt.


       

  

Här lyfts luckorna upp och vattnet forsar in i slussen och vi höjer oss till nästa nivå.

 

  

Här kan man beskåda ytterligare ett av von Platens projekt. Han var ute just vid denna punkt med en dam som fällde upp sin solfjäder. I detta läge kom han på att han skulle bygga 10 gator som strålar in till en och samma punkt. Så när man är just där vi är nu så ser man alla 10 gator som går rakt ner mot Vätterns strand. Imponerande kille.

 

  

Väl framme i Motala igen så tog vi oss den korta biten till Medevi Brunnshotell. Ett helt fantastiskt ställe i bruksmiljö och mycket att titta på. Kan tänka mig att under högsäsong så är här ännu vackrare. Det gick dock ingen nöd på oss.

 

Här kommer lite bilder från miljön:

              

Vi startade middagen med lite bubbel 

   

Lite god paté med sikrom till förrätt

   

En fet oxfilé till huvudrätt.

Det smakade riktigt bra och efter ytterligare en god flaska rött på rummet så kom tröttheten smygande och vi somnade utan att bli vaggade.

  

Vaknade på morgonen pigga och relativt nyktra, nej förlåt skulle vara nytra.

Vi står rakryggade inför dagens utmaning.

 

    

På vägen hem mot Stockholm så stannade vi till vi denna fantastiska sandstrand vid Vättern. Platsen heter Varamon och det är ett ställe som jag gärna skulle vilja besöka när årstiden är varm och skön.


Nu tror ni säkert att denna fantastiska helg är slut men O nej. Det blir en fortsättning följer men då med en annan rubrik. Tyvärr känner jag att ögonlocken börjar falla ihop så jag måste be att få återkomma med detta inlägg i morgon.


Jag ska även avrapportera om mina 2 veckors besök av polare LCHF men det tar vi senare även fast löftet var per idag. Han får stanna ett par dagar till.


Jag vill tacka alla som har förgyllt denna helg. Ett speciellt tack går till Kaptenen, Siri och även till systrarna Funmark med respektive som tänkte på oss när rezan bokades till pappa Janne.

Jag vill även tacka lilla Elsa 1 år som bjöd på kalas idag men det återkommer jag till i morgon.


Ha en bra vecka.

Ovido - Quiz & Flashcards